Ratu Pucuk Umun sareng Pangeran Santri


Dimimitian ti tengah-tengah abad ka 16, langgam Islam ngawarnaan kahirupan masyarakat Sumedang Larang. Ratu Pucuk Umun, wanoja turunan raja-raja Sumedang Kuno jadi muslimah nikah jeung Pangeran Santri (1505-1579M) nu kakoncara ngagaduhan gelar Ki Gedeng Sumedang. Anjeuna jadi raja di Sumedang Larang bari nyebarkeun agama Islam. Ari Pangeran Santri teh incuna Syekh Maulana Abdurahman (Sunan Panjunan) jeung buyutna Syekh Datuk Kahfi, ulama katurunan Arab Hadramaut nu asalna ti Mekah, nu nyebarkeun agama Islam di wewengkon karajaan Sunda. Pangeran Santri sareng Ratu Pucuk Umun ngagaduhan putra namina Prabu Geusan Ulun nu kawentar ku jujuluk Prabu Angkawijaya. Dina jaman Ratu Pucuk Umun, ibukota Karajaan Sumedang Larang dipindahkeun ti Ciguling ka Kutamaya.

Ratu Pucuk Umun sareng Pangeran Santri ngagaduhan genep putra, nyaeta:

  1. Pangeran Angkawijaya (Prabu Geusan Ulun)
  2. Kiyai Rangga Haji, anu ngelehkeun Aria Kuda Panjalu ti Narimbang, supaya asup Islam
  3. Kiyai Demang Watang di Walukang
  4. Santowaan Wirakusumah, anu turunanana aya di Pagaden jeung Pamanukan, Subang
  5. Santowaan Cikeruh
  6. Santowaan Awiluar.

Ratu Pucuk Umun dimakamkeun di Gunung Ciung, Pasarean Gede di Kota Sumedang.

Satu Balasan ke Ratu Pucuk Umun sareng Pangeran Santri

  1. Otih Rostiana mengatakan:

    muhun pengkereun rorompok upami teu lepat mah…

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s

%d blogger menyukai ini: